Συμβουλές για να απολαύσετε τη μακαρονάδα χωρίς ενοχές δίνουν οι διαιτολόγοι.


Είτε έχετε ένα ολόκληρο ντουλάπι στην κουζίνα με φαρφάλες, ριγκατόνι και λιγκουίνι είτε μαγειρεύετε μακαρονάδα σπάνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε να απολαμβάνετε αυτό το πιάτο με έναν πιο υγιεινό τρόπο.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πάρα πολλοί υδατάνθρακες είναι απαγορευτικοί, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τη μακαρονάδα εάν τηρείτε το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας και ισορροπήσετε το πιάτο σας με λαχανικά και πρωτεΐνη.

Συνοδέψτε τη μακαρονάδα με πρωτεΐνες, λαχανικά και υγιεινά λίπη

Το καλό με τα ζυμαρικά είναι η ευελιξία τους. Ενώ η παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα και το τυρί παρμεζάνα είναι μια χορταστική επιλογή, η εξισορρόπηση του πιάτου με πρωτεΐνη, κάποιο λαχανικό για φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και κάποιο υγιεινό λίπος είναι ιδιαίτερα καλό για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λέει η Αμερικανίδα διαιτολόγος Kelly Jones.


Επιλέξτε μερίδες που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας

Γενικά, μια τυπική μερίδα ζυμαρικών, περίπου μισό φλιτζάνι, ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά. Η Mia Syn, παρουσιάστρια του Good Food Friday στο ABC και μία από τους πιο αναγνωρισμένους και αξιόπιστους νέους διαιτολόγους, συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες ¼ ζυμαρικών ή υδατανθράκων, ¼ πρωτεΐνης και ½ λαχανικών για ένα πιο υγιεινό πιάτο.


Προσθέστε ποικιλία με υποκατάστατα ζυμαρικών

Πέρα από τα λευκά ζυμαρικά ή τα ολικής αλέσεως, υπάρχουν πολλά περισσότερα είδη. Πλέον μπορείτε να επιλέξετε μακαρόνια από φακή, ρεβίθια, φασόλια, ακόμη και σπανάκι ή λαχανικά, για μια φυτική εναλλακτική.


Προσέξτε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Εάν έχετε διαβήτη ή ανησυχείτε για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, η Syn συμβουλεύει να αποφεύγετε τα ζυμαρικά και να επιλέγετε αντ' αυτού ολικής αλέσεως ή άλλη επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Προσθέστε το τυρί με μέτρο

Υπάρχει ένας πιο υγιεινός τρόπος για να προσθέσετε τυρί στα ζυμαρικά σας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη μακαρονάδα χωρίς στερήσεις ή ενοχές.

Δοκιμάστε μια εναλλακτική σάλτσα στη μακαρονάδα

Για μια πιο υγιεινή, αλλά κρεμώδη, εναλλακτική, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις κρεμώδεις σάλτσες alfredo με σάλτσες κρέμας κάσιους, λέει η Jones.Για να φτιάξετε το πιάτο, μουλιάστε τα κάσιους σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια στραγγγίστε και ανακατέψτε σε έναν μπλέντρερ και προσθέστε χυμό από ένα λεμόνι, μια πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι και αρκετό γάλα μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή υφή.

Μην παραβράζετε τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι πιο υγιεινά όταν ακολουθείτε τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος στο κουτί.