Γνωρίζατε ότι το 10% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας; Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Τα προβιοτικά τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται 6 προβιοτικά τα οποία είναι καλό να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.


Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προβιοτικά τρόφιμα. Παρέχει μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης με τη μορφή γάλακτος. Το γιαούρτι βοηθά στην πέψη, συμβάλει στη μείωση της διάρροιας, αποτρέπει τις λοιμώξεις και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από το γιαούρτι υπάρχουν και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρόπηγμα, το βουτυρόγαλα και το τυρί. Τα προαναφερθέντα βοηθούν την πέψη καθιστώντας ευκολότερη την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως τα λαχανικά.

Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο είναι τονωτικό για την υγεία και περιέχει θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά.

Με την τακτική κατανάλωση μηλόξιδου, μπορείτε να ενισχύσετε την ανοσία και επίσης να θεραπεύσετε την τριχόπτωση. Επίσης το μηλόξιδο είναι πλούσιο σε pH.

Το μηλόξιδο μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο pH του δέρματος υπό έλεγχο.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης καλό για ναυτία και βοηθά στη δυσπεψία.

Το τζίντζερ είναι καλή πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι ιδανικά για τη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, την ανακούφιση από τα αέρια και το φούσκωμα και τη μείωση της χοληστερόλης.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο προβιοτικό που προέρχεται από το γάλα. Καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην Ανατολική Ευρώπη και τα βουνά του Καυκάσου. Προέρχεται από την τουρκική λέξη keif, που σημαίνει να αισθάνεστε καλά μετά το φαγητό. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βοηθά στην πέψη επειδή περιέχει λακτόζη και παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Κ2.

Πίκλες

Οι πίκλες είναι αγγούρια που μετατρέπονται σε τουρσί μέσα σε διάλυμα αλατιού ή ξυδιού και νερού.

Παραδοσιακό βουτυρόγαλα

Το παραδοσιακό βουτυρόγαλα λέγεται ότι περιέχει προβιοτικά. Η διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού βουτυρόγαλας είναι εύκολη. Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο δοχείο γεμάτο είτε με παστεριωμένο είτε με μη παστεριωμένο γάλα.

Επιπλέον θα χρειαστείτε, μια κουταλιά της σούπας μυλόξιδο. Για 12 ώρες θα πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για να επιτρέψει στα ευεργετικά βακτήρια να ζυμώσουν τη λακτόζη που βρίσκεται φυσικά στο γάλα σε γαλακτικό οξύ.

Το παραδοσιακό βουτυρόγαλα περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης μικροβίων που προκαλούν ασθένειες, αλλά περιέχει επίσης ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών.